Träning & Hälsa

New year New you?

Är du en av dem som känner att 2019 är det dags att komma i form? Att detta är ditt år och nu ska du minsann lyckas! BRA! Heja dig!

Årligen ser jag hur gymmen fylls med människor som har drömmar och mål inför kommande strand säsong. Men lika snabbt som gymmet fylls så försvinner lika många efter att Januari månad är slut. Jag antar att det beror på brist på motivation. Man kanske inte såg något resultat lika snabbt som man hade hoppats? Man kanske kände att man inte hade tid och blev stressad med annat?
Vad det än beror på så vill jag dedikera detta inlägg till er! Jag har just nu turen att jobba hemifrån och har dessutom ett gym 500 m från min lägenhet (hjälper dock inte alltid) men så har jag inte alltid haft det. Jag har under flera års tid testat mig fram när det kommer träning och kost och vill i detta inlägg dela med mig av mina bästa tips i form av en lista. Så here we go!

 • Nummer och ett och det absolut viktigaste när du kommer igång med din träning är att ALDRIG jämföra dig med andra. Du kan ha förebilder inom träningsvärlden som du ser upp till, men jämför aldrig och försök aldrig få en likadan kropp som någon annan. Det är en stor risk att du blir besviken då alla har olika kroppsformer och det går helt enkelt inte att få exakt likadan kropp som en annan person.
 • Sträva efter att bli den bästa versionen av dig själv. Denna punkt går hand i hand med punkt 1. Jobba med vad DU har. Träna för att framhäva DIN kropp på bästa sätt för just DIG.
 • Har du inte tid att träna eller tycker gymkort är för dyrt? Skaffa en peppande träningsapp eller följ videos på youtube. Man måste inte gå till ett gym för att komma i form. Idag finns det massor av gratis alternativ som du kan utnyttja hemifrån. Dock gäller det att ha bra med självdisciplin. Jag blir iallafall gärna lite latare när jag tränar hemifrån. Ett tips är att notera alla träningspass du gör hemma, skriv ner repetitioner och kämpa verkligen för att nå resultat och se i dina anteckningar hur du utvecklas. Det finns inget mer peppande än att se sina egna resultat när det går framåt.
  Tips på träningsappar och Youtube kanaler för den som vill träna hemma:
  – App: Fitness på 30 dagar
  – App: Nike Training
  – YouTube: BodyFit by Amy
  – YouTube: XHIT Daily
  – YouTube: Christine Salus
 • Följ inte en massa märkliga dieter eller var besatt av att räkna kalorier. Följ istället ditt sunda förnuft. Ät nyttig och varierad kost, uteslut onyttiga fetter, socker och vita kolhydrater.  Ät frukost, lunch, middag + 1-2 mellanmål om dagen beroende på hur aktiv du är. Har du för vana att ta extrema portioner? Använd en mindre talrik och lova dig själv att bara ta en portion. Det viktiga är att se vad som passar just dig.
 • Sluta vara besatt av kolhydrater. Efter att LCHF slog igenom så känns det som att de flesta tror att kolhydrater är det värsta man kan äta. Det är så fel. Det finns massor av olika sorters kolhydrater. Både nyttiga och onyttiga. Jag brukar ha som regler att försöka äta nyttigare kolhydrater i form av havregrynsgröt till frukost och kanske bulgur, couscous eller liknande till lunch. Äter jag bara en sallad så brukar jag ha något nyttigt bröd till. Kroppen behöver kolhydrater och de fungerar perfekt som bränsle om du vet med dig att du ska köra ett hårt träningspass. Vill du skära ned på dessa så skippa kolhydraterna till middagen istället.
 • Är du en godisgris precis som jag? Har du svårt att stå emot sötsaker? Jag vet PRECIS hur det känns. Jag slåss ständigt med mitt sötsug och försöker hela tiden hitta annat som kan ersätta alla onyttigheter. Här är en lista på saker som jag faktiskt tycker hjälper:
  – Bliss balls: Gör enkla bliss balls med någon smak du gillar och ha till kaffet under eftermiddagen när sötsuget oftast smyger sig på.
  – Mörk choklad: Oftast räcker det med någon bit för att sötsuget ska försvinna
  – Dadlar: Älskar dadlar och brukar ta en när sötsuget blir för starkt.
  – En kopp te med lite honung i: En kopp te sitter aldrig fel, har man dessutom en liten klick honung i så brukar det hjälpa mot aktuellt sötsug.
  – Smoothies: Gör en uppfriskande smoothie och drick när du blir lite sötsugen och småhungrig
 • Överät inte en gång i veckan som belöning. Detta har jag sett flera gånger. Du kommer igång och börjar träna, kör några pass under veckan och när helgen kommer så vill du belöna dig själv eftersom att du varit så duktig. Belöningen består av att äta precis vad man vill under hela dagen vilket resulterar i att man överdriver med ALLT. Pannkakor till frukost, donken till lunch, chips, godis och läsk till kvällens filmmys där middagen dessutom består av hämtpizza. Detta kommer att bromsa ner dina framsteg något otroligt. Mitt tips är att om du är precis i början av din träning så kör på en månad iallafall innan du belönar dig själv. Och låt aldrig belöningen vara frosseri. Är din favoriträtt en kebabpizza från pizzerian på hörnet? Belöna dig själv med en sådan efter en månads hårt slit. Men låt det vara nog.
 • Belöna dig själv för ditt hårda jobb. Men inte genom att överäta såklart. Kom på något roligt som får dig motiverad. Lägg exempelvis undan en 100 lapp varje gång du har kört ett träningspass. När en månad eller flera har gått så belönar du dig själv genom att köpa något fint som du vill ha.
 • Hitta en träningsform som du tycker är rolig. Det finns nog inget segare än att försöka komma i form och vecka efter vecka behöva gå och göra något som man tycker är tråkigt. Gillar du inte klasserna på gymmet? Börja träna något annat. Dans kanske är din grej? Kampsport? Innebandy? Testa dig fram om du är osäker, många verksamheter erbjuder ett gratis träningspass för att testa på innan man bestämmer sig.
 • Träna både kondition och styrka för att gå ner i vikt. Dina muskler förbränner mycket energi vilket betyder att du kommer förbränna mer kalorier dagligen om du ökar din muskelmassa. Jag själv tycker att en kombination av både kondition och styrketräning ger absolut bästa resultat.
 • Hoppa inte över träningen när du är trött. Känner du att det skulle vara bekvämare att stanna hemma i soffan istället för att gå till gymmet eftersom du känner dig trött? Ju mer du skippar träningen desto tröttare kommer du att bli. Ta dig i kragen och kör ett pass, du kommer att bli både piggare och må mycket bättre efteråt.
 • Tillåt dig att vila. Är du trött för att du har tränat hårt hela veckan? Då är det dags att vila. Återhämtningen är precis lika viktig som träningen.
 • Ta före och efter bilder. Vill du verkligen peppa dig själv och se resultat. Ta bild på dig själv från alla vinklar och gör sedan om detta efter en tids hård träning. Har du hållit igång med träningen och haft en bra kosthållning så kommer du att se skillnad. Jag personligen tycker att denna metod är väldigt mycket bättre än att mäta resultatet via vikt, vilket vi går vidare med på punkt 14.
 • Var inte besatt av vågen. Muskler väger mer än fett. Det är därför bättre att se resultatet i sin helhet (punkt 13) än att haka upp dig för mycket på vikten. Vikten spelar ingen som helst roll så länge du ser resultat på din kropp.
 • Träna tillsammans med andra och sätt upp mål. Det är alltid peppande att ha flera omkring sig som är ute efter samma sak. Peppa varandra, bestäm träningsträffar, ha hälsosamma luncher tillsammans. Ha kul när ni tränar och nå era mål tillsammans.
 • Skär ner på alkoholen. Tyvärr så är alkoholen en riktigt stor bov när det kommer till träning och hälsa (Jag skriver tyvärr då jag själv är en riktig öl-älskare). Att ta något glas vin till middagen ibland skadar inte, men den där hårda festkvällen sätter tyvärr sina spår. Både i form av alla extra kalorier du får i dig samt att man tenderar att överäta onyttigheter dagen efter.
 • Gör fler dagliga aktiviteter. Har du för vana att sitta hemma i soffan och glo på Netflix hela helger? Skjut fram det till kvällen istället. Ta dig ut och hitta på något på dagen istället. Besök vackra platser, hitta på aktiviteter, ta en cykeltur till ditt favorit lunchställe.

Detta är några av de tips som jag har för att lyckas med träningen och en hälsosammare livsstil. Det viktigaste är att tro på sig själv och inte ge upp. Det är aldrig för sent att ändra om dåliga vanor och bli mer hälsosam. Jag vill även tillägga att jag inte på något sätt är utbildad inom träning och hälsa. Detta är endast utifrån min egen erfarenhet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *